2009. július 14., kedd

Bakelit a padlóban és szájfény

Mostanában láttam 2 érdekes sorozatot a TV-ben (zone club, bocs).
Az egyik a "Föld legzöldebb házai", egy csomó olyan lakóházat mutatnak be, amik valamilyen módon környezet tudatosan és környezetbarát módon lettek megépítve vagy felújítva. Megdöbbentő és bátorító, hogy milyen aprónak tűnő dolgokkal is kímélheti az ember a környezetét.
- lebontott raktár gerendáit felhasználni a tetőszerkezetbe
- zenei producer házaspár ledarálta a használhatatlan bakelit lemezeit, és belekeverték a padlóburkoló betonba (tök jól nézett ki)
- kis érzékelőket szereltek fel a lakásban és a fürdőben, csak akkor kapcsolt be a vízmelegítő, ha valaki sokat téblábolt a fürdőben
Meg persze ott a geotermikus energiát hasznosító fűtés és melegvíz, meg a napkollektorok. Gondolom, hogy nem 2 fillér egy ilyen házat felépíteni, viszont nagyon szimpi.

A másik még ennél is érdekesebb, számomra legalábbis, az a "Women on top" sorozat. Mindegyik rész egy sikerre jutott üzletasszonyt mutat be. A két számomra legérdekesebb a www.duwop.com és a tarte.com. Mindkettő kozmetikai cég, mindkettő úgy indult el, hogy felfedeztek valami kis apróságot, ami hiányzott a piacról, és léptek. Az egyik egy sminkes páros cége, akik addig kotyvasztottak a konyhában, amíg elő nem állítottak egy olyan zselé-párnát, ami eltünteti a karikákat a szem alól. Utána egyik termék jött a másik után, és most milliomosok.
A másik cég egy pszichológusé, aki egydi csomagolású, szép és minőségi kozmetikumokat gyárt.
Na, ez most nekem nagyon lelkesítő. Nem voltak millióik, befektetőik, ÜZLETI TERVük, csak akartak valamit, csinálták, küzdöttek, és ment! Nem érdekelte őket, hogy hülyének nézik, kárognak körülöttük, hogy ez úgyse fog menni, hanem csinálták.
Mindkét vállalkozás 5 év alatt nőtt akkorára, hogy 30 feletti létszámmal dolgoznak.
Hmmm